nl-NLen-US
imgThomas A. Edison
Thomas A. Edison
imgSteve Jobs
Steve Jobs
imgMalcolm Forbes
Malcolm Forbes
imgHenry Ford
Henry Ford
imgHoward Aiken
Howard Aiken
BLOG

The Unmanned Growing Concept

Harrij Schmeitz (Mei, 2021)

“We zien in de tuinbouw een brede ontwikkeling die ik zou willen beschrijven als “Unmanned Growing”. Door met name COVID-19 is de aandacht voor robotisering enorm toegenomen. Ook in de grote steden neemt vertical farming een enorme vlucht. Er komen een aantal technologische ontwikkelingen bij elkaar. Samen gaan deze de tuinbouw drastisch veranderen”. 



Illustration: Unmanned Growing (available in HR for printing; licensed for publication by TechnologyPull).


Unmanned Growing is een combinatie van een aantal technologische ontwikkeling die leiden tot een tuinbouwproductie waarbij steeds minder menselijke arbeid en interactie noodzakelijk is. Het is een combinatie van de volgende technologieën:

  • Vertical Farming: door de ontwikkeling in “vertical farming” hebben we steeds meer grip gekregen op een gecontroleerde teeltomgeving waarbij de invloed van buitenaf maximaal wordt geminimaliseerd. Ook hebben we veel meer basiskennis gekregen voor individuele plantsturing. Overigens is “controlled environment farming” een betere term. Want het betreft ook telen in een volledig gecontroleerde kas. 
  • Autonomous Growing: gebaseerd op de ontwikkeling in “controlled environment farming” is er met behulp van sensoren, camera’s, data en algoritmes een stap gemaakt naar een teeltsysteem waarbij de computer de teelt autonoom stuurt.
  • Robotics: arbeid is in steeds meer hightech tuinbouw-landen een issue. Beschikbaarheid, de huisvesting van arbeidsmigranten en oplopende kosten maken dat de inzet van robots zowel voor oogst als gewashandeling, sorteren en verpakken een noodzakelijke stap lijkt. 

Hierbij spelen een aantal sleuteltechnologieën een belangrijke rol:

  • Sensoring & Vision: er komen steeds meer mogelijkheden om informatie (data/kenmerken/KPI’s) van de teeltomgeving, het gewas en zelfs het “welbevinden” van een individuele plant te verzamelen.
  • Data interoperability: door standaardisatie en technologieontwikkelingen zoals blockchain is het steeds eenvoudiger deze data op te slaan en met elkaar te verbinden. 
  • Artificial Intelligence: de kracht van een computer is vandaag ongekend. Dit betekent dat in milliseconden honderden opties en modellen doorgerekend kunnen worden om zo de beste beslissing te nemen.

The prisoners dilemma
Technologische innovatie versus maatschappelijke acceptatie

Harrij Schmeitz (Mei, 2019)

Dat we moeten veranderen in de wereld van agri en food is voor iedereen helder. Ook dat technologie hier een goede bijdrage kan leveren is helder.

 

Maar toch zit hier een enorm prisoners dilemma. Consumenten, marketeers in Retail, willen een authentiek product met een verhaal van liefst om de hoek. Dus een boer die op een landje paar producten teelt en nog drie koeien houdt en tien mestvarkens. Volledig circulair, duurzaam, no-tech, liefst biologisch, en vooral nog steeds voor weinig. Kortom AgTech en de vraag van de consument zijn nu twee magneten die elkaar afstoten.

 


Echter mijn overtuiging kan, nee vraagt een circulaire economie een high tech aanpak waar stromen van diverse ketens gematched worden. Output van de ene keten is input voor de andere. Hierbij sterk gecontroleerde teelt/productiesystemen om de risico’s die kleven aan een circulaire economie te beperken. Ook moet zo de aanpak betaalbaar blijven. Deze magneten zouden dus omgedraaid moeten worden. Elkaar aantrekken. Maar dat gebeurt niet.

 

Hierdoor ontstaat er in de keten, markt, een prisoners dilemma voor de boer en tuinder. In plaats van dat de twee krachten elkaar versterken zijn het door de maatschappelijke discussie tegen polen geworden. Hier is maar een weg te gaan, maatschappelijke acceptatie door sociale innovatie.. MAAR HOE DAN?

 


Gewoon transparant laten zien wat je doet als boer en tuinder en steeds weer opnieuw uitleggen waarom . Maar dat wel binnen een kader geschapen door de overheid waar “knuffelen” niet de nieuwe norm is. Een norm waarbij technologie de oplossing kan bieden. Een kader waar export naar Düsseldorf local-for-local is , ook al ligt er bij Venlo een brug…

 

Twitter
Meer weten?
Wilt u meer te weten komen over Technology{}pull? Neem dan gerust contact met ons op!